Функции в Excel за обединяване на текст от няколко колони в една

Posted by
/ / 4 коментара

Мнозина от нас знаят как да разделят текст, който се намира в една клетка / колона, да бъде записан в няколко такива, чрез командата Text to column в Microsoft Excel. Тук ще разгледаме обратната на тази функция. Как да обединим данните от няколко колони / клетки – в една. Удобно е например, при клетки, които съдържат имена на хора в отделни колони, да бъдат обединени в една колона.

excel

фиг.1

 

За обединяване на съдържанието на клетки може да се използват два начина:

1. Чрез формула, която изписваме на ръка и използваме знак “&”
2. Чрез функцията CONCATENATE.

Използването на формула =”text”&”text”:

Изписва се = за стартиране на формула, след това се добавя адресът на клетката, която ще обединяваме или текста. Ако изписваме текст, той се добавя в кавички. Ако се изписва число или адрес на клетка, те не се ограждат с кавички. Добавя се символ & за обединени на следващата част от това, което ще добавим в клетката. Всеки следващ символ, текст, число, адрес на клетка се въвежда отново с този символ. След като се въведе формулата се натиска Enter.

excel formuli

фиг. 2 – кликнете за по-голям размер

Използване на CONCATENATE

При използването на CONCATENATE може да се обединява текст по същия начин, както при посочения по-горе начин, само че отделните части се въвеждат като аргумент на функцията. При изписване на функцията в клетката без използването на диалоговия прозорец се добавят със запетайка или точка и запетайка. Текстът се огражда в кавички, числата и адресите на клетки – не.
При използването на диалоговия прозорец се въвеждат различните аргументи в прозореца:

excel-CONCATENATE

фиг. 3 – кликнете за по-голям размер

Кавичките в този случай се поставят автоматично от Excel.

Забележка: За оставяне на интервал между различните думи е необходимо да се добави интервала като отделен аргумент на функцията. Той се поставя в кавички при изписване на функцията на ръка. При употребата на диалоговия прозорец се записва в съответния аргумент.

Още публикации по темата:

 • Здравейте, статията ви ми е изключително полезна, но има нещо, което все още не се сещам как да стане.

  Урокът, който описвате работи перфектно при мен, дори при положение, че не използвам офис пакета на Майкрософт, а Libre Office.

  Искам да попитам, ако имаме 3 колони (A, B, C) с по 1000 реда всеки. Как да обединим текста на всяка клетка? Тоест, искам да слея A1 с B1 и C1, респективно A10 с B10 и с C10, респективно A1000 с B1000 и с C1000. На всеки ред ли трябва да пиша формула? Няма ли някакъв по-кратък вариант?

  Благодаря ви предварително.

  Поздрави, Андрей.

 • Всъщност, докато задавах въпроса си, намерих и отговора, а той е тук: http://www.youtube.com/watch?v=j2BQwBZy_Jg

  • Здравейте,

   В линка е показано как да копирате формулата, така че да работи за всеки ред. Позиционираме курсора в долния десен ъгъл на клетката с формулата и провлачваме до последната клетка.

   Един трик от мен:
   Вместо да влачим 1000 реда надолу, може да щракнем два пъти бързо, когато показалеца се промени в знак +

   Надявам се да съм помогнала 🙂

   Боряна

 • Здравейте, моля Ви да ми помогнете при обединение на данни от две таблици. Може би това ще е лесно за Вас, но ще съм Ви много благодарна за това. Ще изтегля всички обучения, но ми трябват спешно.