Microsoft обучениe и професионални IT консултации за всеки бизнес

На 8 април 2014 Microsoft спира поддръжката на Windows XP и Office 2003 – какви са последствията и как да постъпите ако все още ги ползвате?

След 12 години, в които Windows XP и Office 2003 се превърнаха в най-продаваните продукти на Microsoft, на 8 април 2014 г. техническата поддръжка за тях вече няма да е налична.
След тази дата няма да има повече нови актуализации за защитата, несвързани със защитата актуални корекции, безплатни или платени опции за помощна поддръжка или онлайн актуализации на техническо съдържание.

Инсталираните на компютъра ви Windows XP (SP3) и Office 2003 разбира се, ще продължат да работят и след 8 април, но това може да изложи системата ви на потенциални рискове, особено на такива свързани със сигурността. След тази дата Microsoft ще спре да предоставя за изтегляне Microsoft Security Essentials за Windows XP. И макар, че ъпдейтите за Microsoft Security Essentials, ще продължат още известно време, компютърът ви със сигурност ще стане по-уязвим към заплахи за защитата, към атаки от вируси, шпионски софтуер и malware.

Освен това, тъй като повечето хардуерни и софтуерни производители продължават да оптимизират продуктите си за последните версии на Windows, може да очаквате все по-голям брой приложения и устройства да не работят с Windows XP.

xp office 2003 end

Затова нашият съвет е, използвайте спирането на поддръжката за Windows  XP и Office 2003, за да направите ъпгрейд и на софтуера и на хардуера си, независимо дали ги използвате за бизнес или за лична употреба.

Ползите от подобен ъпгрейд са:

  • многократно подобрена сигурност за мрежите и компютрите ви и съхраняваните в тях документи и данни;
  • достъп до най-новия софтуер със значителни предимства по отношение на продуктивността;
  • достъп до техническа поддръжка, своевременни актуализации и помощен център;
  • намален риск за бизнеса, свързан с негативните последици от използването на морално остарели компютърни устройства и и неактуализиран софтуер.

Изхождайки от Закона на Мур и нашия скромен опит, препоръката ни е, когато решите да „ъпгрейдвате“, да го направите с най-последните хардуерни и софтуерни версии, които може да си позволите.

В случая по отношение на Windows, изберете версията 8.1 (макар че и Windows 7 работи отлично, но реално разлика в цената почти няма). По отношение на Office пакета не се колебайте да изберете Microsoft Office 2013, а ако го правите за бизнес нужди, обмислете добре и ползите от “Cloud” решение с помощта на Office 365.

Минималните изисквания към вашия компютър, за да инсталирате и работите безпроблемно с Windows 8 или 8.1 и с Office 2013 са:

  • Процесор: 1 Ghz или по-бърз x86 или 64-битов процесор с набор инструкции SSE2;
  • RAM памет: 1 Gb (за 32-битова версия) или 2 Gb (за 64-битова версия);
  • Свободно място на твърдия диск: 16 Gb (за 32-битова версия) или 20 Gb (за 64-битова версия) + още минимум 3 GB за Office 2013;
  • Графична карта: Графично устройство с поддръжка на Microsoft DirectX 10 с WDDM драйвер;
  • Разделителна способност на екрана – минимум 1024 x 768, за препоръчване 1366 x 768.

Ако имате в началото трудности с новите версии на Windows и Microsoft Office, препоръчваме ви да посетите 2 от нашите курсове, разработени специално за такива случаи: „Microsoft Office от 2003 към 2013 – насоки за бърз и безболезнен преход“ и „От Windows XP/Vista/7 към Windows 8 – насоки за бърз и безболезнен преход“

Повече за актуалните курсове на ITraining може да научите тук.

Прочетете още: