Microsoft обучениe и професионални IT консултации за всеки бизнес

Легендарният офис продукт на Microsoft, който днес ползват над 1 милиард души по целия свят, е създаден през 1985 г. за…Apple

 

excel 30 yearsЕдин есенен ден в края на 1984 г. четирима души се събират в тавански апартамент на невзрачния Red Lion хотел в Белвю край Сиатъл. Целта на срещата е да поставят основите на таен проект, носещ кодовото име „Одисея“. В продължение на 3 дни те планират, чертаят, програмират, пишат код и дискутират усилено, за да избистрят концепцията за създаването и развитието на нов софтуерен продукт, който няколко години по-късно ще промени света на бизнеса, а на тях ще им донесе милиони.

В групата са млад надъхан програмист с вид на хипи, възпитаник на MIT – Дъг Клъндър, приятеля му и не по-малко талантлив математик, завършил в Йейл, но за разлика от него, по-скоро приличащ на плейбой – Джейб Блументал, един прилежно облечен и гладко обръснат младеж с натрупан опит в Xerox и с унгарски акцент на име Чарлз Симони, а четвъртият е на пръв поглед типичен нърд с големи лупи вместо очила, раздърпания му, невзрачен външен вид и тийнейджърско излъчване с нищо не издават, че наскоро е спечелил над 50 милиона долара, а скромната му преди няколко години софтуерна компания със седалище в близкото градче Редмънд, наскоро е сключила договор с гиганта IBM.

excel creators

Бил Гейтс, Дъг Клъндър, Джейб Блументал и Чарлз Симони в началото на 80-те

Сигурно се досетихте, че въпросната компания се казва Microsoft, а името на последния от групата на четиримата, поставили началото на проекта „Одисея“, е Бил Гейтс. Продуктът, който ще се появи няколко месеца по-късно в резултат на техните усилия и на още 10-тина души, бил наречен първоначално „Mr. Speadsheet“ (преди това е отхвърлено името “Master Plan”), но малко преди да го пуснат официално на пазара, някой си от Маркетинг отдела, чиято самоличност за съжаление историята не помни, предложил друго име – “Excel”. Така се родила Легендата…30 години по-късно тя продължава да „живее“ на около 1, 2 милиарда компютъра по целия свят, 1 от всеки 6 души на планетата ни ползва Excel….

В началото…не бе Excel

Разбира се, Excel не е началото, а по-скоро венецът на няколкогодишните усилия на различни учени, програмисти и компании, посветили се на идеята да създадат инструмент, който да облекчи работата с цифри и техния анализ от страна на бизнеса и обикновените хора, притежаващи персонален компютър. Става дума за т.нар. „електронни таблици“, „визуални калкулатори“, “spreadsheets”, добили своя завършен и съвършен вид с появата на Excel.

Изследователите са единодушни, че човекът, който разработва теоретично основите, полага принципите за развитието на подобен продукт, дори създава нещо като прото-spreadsheets, е професорът по счетоводство в университета Бъркли, Калифорния – Ричард Матесич. Всичко това е описано в книгата му „Simulation of the Firm Through a Budget Computer Program“, публикувана през 1964 г. Той самият програмира прототип на електронна таблица с помощта на езика Fortran.

Трябва да минат обаче повече от 10 години, за да се развият технологиите до такава степен, че идеята за електронните таблици да получи нов тласък. Края на 70-те са златните „пионерски“ години на компютърните „гийкове“. Появяват се нови програмни езици, операционни системи, процесори, както и първите компютри, за чието ползване не е необходим PhD от Харвард. Apple, Microsoft и още десетки малки IT компании, основани от брадясали дългокоси хакери и хипита-програмисти започват да търсят своето място под слънцето, опитвайки се да „променят света “с помощта на компютъра.

VisiCalc

briklin frankston visicalc

Бриклин и Франкстон в началото на 80-те

Един от тези млади „техно“- идеалисти е Дан Бриклин, който следва MBA в Харвард, но истинската му страст е програмирането. През 1978 г. той създава първата електронна таблица (spreadsheets), която нарича Visible Calculator. Тя извършва елементарни калкулации е рамките на 5 колони и 20 реда. Малко по-късно към Бриклин се присъединява Боб Франкстoн – негов приятел и съмишленик, също обсебен от идеята за електронните таблици и компютърните калкулации. Франкстoн прави някои подобрения в продукта, който през 1979 г. той излиза официално на пазара под името VisiCalc. Полето за калкулация и обработка на данни вече е цели 254 реда и 63 колони.

За да се случи това обаче заслуга има още един човек, чието име заслужава да се спомене – Питър Дженингс, по онова време известен със софтуера си за игра на шахмат (MicroChess). Оценил високо потенциала на проекта, той го взема под крилото на компанията си Personal Software и инвестира сериозни средства в разработката и развитието на VisiCalc. Първият им клиент е Apple. Доста изследователи са на мнение, че голям принос за бумът на продажбите на Apple II, има именно VisiCalc. За кратко време продуктът става толкова известен, че 2 години по-късно Дженингс решава да преименува компанията си на VisiCorp.

Lotus 123

През 1982 г. 32-годишния Мич Капор, човекът, който отговаря за маркетинга и продажбите на VisiCorp, напуска компанията, воден от идеята, че може да създаде нещо още по-добро от VisiCalc. Той основава Lotus Development и година по-късно пуска на пазара Lotus 123 – „убиецът“ на VisiCalc – още по-добра електронна таблица (spreadsheets) с нови функционалности и подобрен UI. Lotus 123 може да работи под MS-DOS и IBM изобщо не се колебаят веднага да сключат договор с Капор, интегрирайки продукта му в своите PC-та.

visicalc lotus 123

VisiCalc за Atari, 1980 и Lotus 123 за MS-DOS, 1985

SuperCalc

През 1980 г. се появява още един, вече почти забравен софтуерен продукт, който за кратко време успешно се конкурира с VisiCalc, а по-късно и с Lotus 123. Името му е SuperCalc и е разработен от талантливия програмист Гери Балейсен, част от компанията Sorcim. Но договорите на Apple с VisiCorp и на IBM с Lotus, и най-вече появата и развитието на Excel, не дават шанс на SuperCalc да се наложи и въпреки своите качества, към края на 80-те тази електронна таблица се преселва в небитието, както между впрочем става и с VisiCalc, и с Lotus 123 в началото на 90-те.

Javelin

javelin spreadsheets

Javelin for DOS

Друг силен spreadsheets продукт, който се появява през 1984 г. и още на следващата година получава изключителни ревюта от PC week и PC Magazine – наречен Most Significant Product of the Year. Javelin е определен като „инструмент за бизнес планиране, което осигурява много от функциите, които традиционните електронни таблици притежават, но добавя ново измерение – „той знае повече за вашите данни отколкото други подобни програми. Javelin предлага разнообразие от графични визуализации на данните, но също и многобройни формули, диаграми, бележки и показване на грешки. Javelin свързва променливите чрез формули, вместо с прости референции към данните в клетките, както и работи изключително ефективно с хронологични данни и с календара.“
Продуктът е разработен от екип на компанията Javelin Software, сред които са Роб Фърмън, Стан Кугел, Джон Ливайн, Кристофър Херот и Чарлз Франкстон (брат на един от създателите на VisiCalc Боб Франкстон).Работи под MS-DOS.
Въпреки безспорните си качества и функционалности, в някои отношения превъзхождащи конкурентите си на spreadsheets пазара, Javelin не успява да се наложи и през 1988 г. спира да съществува като продукт. Малко по-късно Lotus го използват като основа за разработката си на своя нов spreadsheets софтуер Improv за NeXT, излязъл през 1991 г.

Multiplan

Но да се върнем към Microsoft. Разбира се, компанията на Бил Гейтс не създава своя нов spreadsheets софтуер от нищото. Основата, на която стъпват разработчиците на Excel, е техния продукт Multiplan, излязъл на пазара през 1982 г., за да конкурира VisiCalc. За разлика от него, вместо А1 адресация, Multiplan използва R1C1 адресация (по-късно Excel ще интегрира и двата метода за референция, като днес „дефолт-ната“ е А1). Конкуренцията става още по-силна с появата на Lotus 123 и договора им с IBM.

multiplan mac 1984

Multiplan за Macintosh, 1984

Така пред Microsoft се очертават 2 варианта – или да подобрят значително Multiplan или да създадат нов “killer” продукт. През януари, 1984 се случва нещо, което определя категорично избора на Бил Гейтс към втория вариант. Появява се Macintosh на Apple с революционния си нов GUI (графичен интерфейс), който скоро ще прати MS-DOS и всички други, съществуващи до този момент OS в историята. На въпросната среща в хотел Red Lion всички решават да изоставят MS-DOS и да насочат усилията си към разработването на софтуер, който да работи с графичния интерфейс и OS на Apple.

excel 1.0

Excel 1.0 за Macintosh, 1985

Още преди това Microsoft вече е създал версия на Multiplan за Macintosh. Резултатите са обнадеждаващи и следващата важна стъпка е …Excel. Към екипa на проекта се присъединяват няколко души, чийто заслуги към Excel не бива да се забравят – Джон ДеВаан (по-късно шеф на Office отдела в Microsoft), Майк Кос (днес водещ софтуерен инженер в Google), Джефри Харбърс (който по-късно ще се превърне в един главните софтуерни архитекти на бъдещия Microsoft Office), и Джеф Райкс (който тогава е шеф на Microsoft Business division и първият му сериозен проект е Multiplan). Целта е да създадат „продукт, който да прави всичко, каквото правят VisiCalc и Lotus 123, но по-добре и по-бързо.“

excel - recalc or dieНо не само това. Те опитват да създадат реално конкурентно предимство пред другите  spreadsheets-продукти. И това е функционалността, наречена „intelligent recalc“. Вместо програмата да се преизчислява всички клетки в работния лист, когато една клетка е променена, тя избирателно прекалкулира само клетките, засегнати от промяната. Освен че е по удобно за потребителя, така продуктът става по-ефективен и подобрява скоростта си, което е много важно при ограничения откъм ресурси хардуер на персоналните компютри от онова време. Excel екипът е толкова обсебен от „recalc“ функционалността, че даже си правят тениски с надпис „Excel – Recalc or Die“.

Microsoft обявяват официалния рилийз за 30 септември, 1985 г. Въпреки че всичко първоначално върви по план, в последния момент се откриват някои бъгове в софтуера. Целия код е подложен на пълен одит, който продължава до късните часове на 29 септември. Някъде след полунощ мастър дискът е готов и е разпратен за дубликация. На 30 септември сутринта няколко бройки от първата версия на Excel за Macintosh (Excel 1.0) са изпратени до най-близкия софтуерен магазин. Така започва истинската история на този легендарен продукт…

Microsoft Excel Timeline

До днес има 13 версии на Excel за Windows и 13 версии за Mac. Според някои изследователи през 1986 г. е създадена и стабилна версия за MS-DOS, но тя никога не е “лаунч-вана“ официално.

Infographic excel timeline

Excel инфографика

За Windows:

 • Excel 2.0 (1987) – първата официална версия на Excel за Windows
 • Excel 3.0 (1990)
 • Excel 4.0 (1992)
 • Excel 5.0 (1993)
 • Excel 95 (v7.0)
 • Excel 95 – част от Microsoft Office for Windows 95
 • Excel 97 (v8.0) – част от Office 97
 • Excel 2000 (v9.0) – част от Office 2000
 • Excel 2002 (v10.0) – част от Office XP
 • Excel 2003 (v11.0) – част от Office 2003
 • Excel 2007 (v12.0) – част от Office 2007
 • Excel 2013 (v15.0) – част от Office 2013
 • Excel 2016 (v16.0) – част от Office 2016

За Apple:

 • Excel 1.0 (1985)
 • Excel 1.5 (1988)
 • Excel 2.2 (1989)
 • Excel 3.0 (1990
 • Excel 4.0 (1992)
 • Excel 5.0 (1993) – част от Office 4.X-Motorola 68000)
 • Excel 8.0 (1998 ) – част от Office 98
 • Excel 9.0 (2000 ) – част от Office 2001
 • Excel 10.0 (2001) – част от Office v. X
 • Excel 11.0 (2004) – част от Office 2004
 • Excel 12.0 (2008 ) – част от Office 2008
 • Excel 14.0 (2011) – част от Office 2011
 • Excel 15.0 (2015) – част от Office 2016

Създателите на електронните таблици – къде са те сега?

 • Проф. Ричард Матесич днес е на 93 години и все още е канен като лектор в най-престижните световни университети. Жива легенда в света на счетоводството, автор на повече от 25 научни трудове и книги, последната от които е публикувана през 2013 г.
 • Дан Бриклин днес е на 64 години и продължава да се занимава с разработка на софтуерни продукти, компанията му се казва Software Garden.
 • Боб Франкстон, днес е на 66 години, световно признат компютърен специалист, в последните години се противопоставя активно на влиянието на големите телекомуникационни компании в развитието на интернет.
 • Мич Капор – днес е на 65 години, той е сред най-интересните личности в IT бранша, един от основателите на Електронна граница и на Open Source Applications Foundation, първи председател на борда на Mozilla фондацията, евангелист на софтуера с отворен код и свободния обмен на информация и знания в интернет.
 • Чарлз Симони – днес на 67 години; изключително популярна личност в САЩ. Напуска Microsoft през 2002 и основава своя компания – Intentional Software, а малко по-късно и благотворителна фондация – Fund for Arts and Sciences (до днес е дарила над 75 милиона долара). Симони е известен и с двата си полета в космоса (като космически турист) на борда на руските кораби „Съюз ТМА-9“ (2007) и „Съюз ТМА-14“ (2009).
 • Джейб Блументал – днес на 61 години, след като напуска Microsoft през 2013 г. се отдава изцяло на каузата, за която работи през голямата част от живота си – борбата срещу климатичните промени и създаването на технологии за чиста енергия. Член на борда на фондациите Bullitt Foundation, Climate Solutions, Washington Environmental Council, и Progress Alliance.
 • Джон ДеВаан – днес на 55 години, дълги години отговаря за развитието на Office продуктите, напуска Microsoft през 2014 г., като шеф на Windows Development отдела.
 • Дъг Клъндър – днес на 56 години; въпреки качествата си на програмист, след като се разделя с Microsoft, в края на 90-те решава да се посвети на правото. Помага като юрист на American Civil Liberties Union, а в свободното си време се занимава с фермерство.
 • Джеф Райкс – днес на 57 години, заема висши мениджърски позиции в Microsoft до 2008 г., когато напуска компанията и оглавява фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Има и собствена фондация – Raikes Foundation.
 • Джефри Харбърс – единственият от „пионерите“ на Excel, който днес не е между живите. Загива при самолетна катастрофа през 2006 г. на 54 г. В края на 90-те напуска Microsoft, за да се занимава с фермерство и venture capital компании.
 • Бил Гейтс – на 28 октомври ще навърши 60 години…едва ли има нужда от допълнително представяне.

 

Интересни факти за Microsoft Excel

 • Excel 4.0 (1992) e първата версия на Excel, която съдържа т.нар. „Великденски яйца“ (easter egg) – характерни за ранните версии на повечето Microsoft продукти скрити анимации или графични изненади някъде вътре в програмата, които не са обявявани официално (в тази версия е анимирана закачка с конкурента им Lotus 123). Други по-известни „easter egg“ са подобната на Doom игра „The Hall of Tortured Souls“, симулатор за авио-полети и др. Последната версия на Excel с „easter egg“ е Excel 2000.
  excel flight simulator

  Excel Flight Simulator „Easter egg“

 • Версия 5.0 на Excel (1993) за първи път включва Visual Basic for Applications (VBA), програмният език, базиран на Visual Basic ,който добавя възможности за автоматизиране на задачите в Excel и осигурява т.нар. user-defined functions (UDF) за използване на работните листове. VBA обаче прави Excel мишена за т.нар. macro вируси. Това първоначално коства доста главоболия на Microsoft и от компанията са принудени да добавят опция за пълното изключване на макросите и съответно – включването им при наличие на надежден сертификат за сигурност.
 • Microsoft Excel 95, е първата „major“ версия след Excel 5.0, официално няма версия Excel 6.0.
 • Excel 2010 (v14.0) – част от Office 2010, е „major“ версия на Excel след v12.0 (Excel 2007), версия 13 е „прескочена“ (заради фаталното число).
 • Концепцията за Pivot таблиците, днес неразривна част от Excel е разработена от софтуерния инженер от Масачузетс – Пито Салас. Първоначално тя е приложена в продукта на Lotus Improv” за платформата на Стив Джобс – NeXT през 1991 г. От Excel 95 насам „PivotTable“ присъства и във всички следващи версии на Excel.
 • В Excel 2007 за първи път е въведено т.нар. Ribbon меню.
 • В Excel можете да върнете (undo) последните си 100 действия.
 • Всеки работен лист на Excel съдържа 1,048,576 реда и 16,384 колони.
 • В един работен лист можете да използвате до 512 шрифта.
 • Всяка функция в Excel може да има до 255 аргумента.
 • Може да highlight-нете до 32 767 клетки във всеки работен лист в Excel.
 • Възможностите за zoom-ване в Excel са от 10% до 400%.
 • Не може да наименувате работен лист с думата „History“.
 • Максимумът символи в името на работен лист в Excel е 31.
 • Не може да използвате в името на работния лист в Excel следните символи:
  – „слаш“ черти \ /
  – звезда *
  – големи скоби [ ]
  – двуеточие :
  – въпросителен знак ?
 • Боб Умлас е най-дългогодишният носител на наградата Microsoft MVP за Excel – 20 години (откакто е учредена MVP програмата през 1995 г.).
 • Някои любопитни проекти и игри, създадени с помощта на Microsoft Excel.
 • Видео (Runaway Train на AC/DC), създадено с помощта на Microsoft Excel.

excel versions history

 

Голяма част от написаното по-горе може да видите и чуете в това интересно видео, в което са използвани кадри от документален филм, посветен на 25-та годишнина на Microsoft Excel:

Всичко най-ново за Microsoft Excel ще научите от сайта на Excel, от блога на Excel или на Facebook страницата на Excel.

А в страницата ни Microsoft Resources ще откриете най-авторитетните световни сайтове, посветени на Excel – най-великата програма, създавана някога от Microsoft.

И накрая да не забравим: Happy Birthday, Excel!

Прочетете още: