Microsoft обучениe и професионални IT консултации за всеки бизнес

ITraining предоставя за свободно сваляне специално разработен Excel файл, който ще улесни максимално работата на Секционните избирателни комисии в изборния ден и ще им спести нерви и главоболия.

Важен ъпдейт! Преработихме файла за изчисляване на резултатите от преференциалния вот от Евроизборите, така че да може да бъде използван от секционните избирателни комисии и за предсрочните парламентарни избори за 43-то Народно събрание на 5-ти октомври!

Инструкциите за ползването на специално разработения с помощта на VBA за Microsoft Excel файл за пресмятане на резултатите и на преференциите за всеки кандидат от листите, са същите, както за Евроизборите и са публикувани по-долу.

Разликата е само в броя и наименованията на регистрираните за Избори 2014 партии и коалиции (подредени от 1 до 25) и в броя на преференциите (от 1 до 32).

Файлът представлява копие на Бюлетината, с която ще гласуваме на 5-ти октомври – с наименованията на 25-те партии и коалиции, регистрирани за изборите, плюс 26-ти номер („Независим кандидат“), тъй като в някои избирателни райони има регистрирани и независими кандидати (под номер 26).
Броят на възможностите за преференции е 32 (в различните райони е различен, но максималния брой за тези избори е 32).

Изтеглете файла за лесно пресмятане на резултатите от Избори 2014 по партии и преференции от тук и прочетете внимателно инструкциите по-долу!

На предните избори, изчисляването на преференциалния вот създаде доста трудности и главоболия на членовете на секционните избирателни комисии, когато след края на изборния ден трябваше да броят и обобщават резултатите, особено като се има предвид, че ЦИК не е предоставила подробна методология, за това, как да се процедира при изчисляването на преференциалния вот.

Затова в ITraining решихме да разработим с помощта на Microsoft Excel специален файл, който ще направи работата на секционните избирателни комисии много по-лека и ще спести със сигурност и време и нерви на техните членове.

Какво представлява файла?

Това е една проста форма – копие на интегралната бюлетина за Евроизборите (участващите са разпределени в 2 колони, за да се избегне скролирането надолу и нагоре).

ballot

Кликни, за да увеличиш!

Файлът работи с всички версии на Microsoft Excel – от 2003 до 2013, но е препоръчително да се ползва версия 2007, 2010 или 2013.

Активиране на макроси

Важно! Когато отворите файла, трябва да активирате т. нар. макроси. Т.е. в зависимост от версията на Microsoft Excel, която ползвате, при отваряне на файла ще се покаже следното:

Кликни, за да увеличиш!

Кликни, за да увеличиш!

image2

Кликни, за да увеличиш!

Ако сте с Excel 2007, 2010 или 2013 трябва да натиснете бутоните „Enable editing“ и и след това „Enable content„, както е показано на картинките по-горе.

Ако обаче сте с Microsoft Excel 2003 активирането на макросите изисква малко повече операции:

1. От Tools – от падащото меню избирате Macro и от следващото падащо меню избирате Security (както е показано на картинката долу).

Кликни, за да увеличиш!

 

2. След това ще ви излезе прозорче Security, където трябва да изберете опцията Medium (както е показано на картинката долу)

3. След това задължително натиснете Save, за да запаметите промените и затворете целия Excel.

4. Когато го отворите отново, ще се появи прозорче Secirity warning, в което трябва да натиснете бутона Enable macros
(както е показано на картинката долу).

untitled

Работа с файла

След като вече сте направили горните настройки за макросите, процедурата е следната:

За да започнете работа, от основната страница на Excel-ския файл, натиснете бутона „Стартирай въвеждането на данни“. Във формата се въвеждат всеки един глас за партия, коалиция или независим кандидат и съответно номера на преференцията (ако има такава). След което се натиска бутона „Запази“. Ако няма въведена преференция, формата приема, че преференцията е за кандидат № 1 в листата.

Кликни, за да увеличиш!

Кликни, за да увеличиш!

След натискането на бутона „Запази“, формата се изчиства автоматично и се въвежда следващия вот. В края, след въвеждането на всички гласове от избирателната секция (а и по всяко време в процеса на въвеждането на гласовете) с натискането на бутона „Покажи резултата“, се показват в прегледна форма общите резултати от вота за всяка партия, коалиция или независим кандидат плюс класиране на номерата на преференциите за всяка партийна листа по низходящ ред (от получилия най-много предпочитания към получилия най-малко).

Може да изберете от съответните бутони в менюто да видите резултатите само за партиите (и кандидатите) или резултатите заедно с класирането от преференциите в листите за всяка партия или коалиция.

Ако желаете, да започнете всичко от начало, от основната страница на excel-ския файл, натискате бутона „Изчисти всички данни“ и започвате въвеждането отново с натискане на бутона „Стартирай въвеждането на данни“.

Бележка – гласовете за партии и коалиции, на които не е отбелязана преференция, автоматично дават в резултатите преференциален вот за първия в листата.

Това е. 🙂

Файлът за изчисляване на резултатите и преференциите от Евроизборите може да бъде свален от тук.

А повече за ITraining може да научите тук.

Прочетете още: